İçeriğe geç

Istinaf Sebepleri Nelerdir

Hangi durumlarda İstinaf’a gidilir?

(1) İlk derece mahkemelerinin kesin kararları ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddedilmesi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, istinaf üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. (2) Miktarı veya değeri bin beş yüz Türk Lirasını geçmeyen mal davalarına ilişkin kararlar kesindir.

Bir dava neden İstinaf’a gider?

Temyiz süreci yargı sisteminde önemli bir adımı temsil eder. Bu yöntem, ilk derece mahkemelerinin kararlarına karşı bir temyiz mekanizması olarak işlev görür ve bu kararların ikinci derece yargı makamları tarafından daha fazla hukuki ve olgusal olarak incelenmesine olanak tanır.

Mutlak istinaf sebepleri nelerdir?

İstinaftan geri dönme ne anlama gelir? İlk derece mahkemesinin kararı bölge mahkemesi tarafından bozulur ve dava ilk derece mahkemesine geri gönderilirse, istinaf reddedilir. Bu durumlara “mutlak istinaf nedenleri” denir ve Medeni Kanun’un 353. maddesinde sıralanmıştır.

Hangi dosyalar İstinaf’a gider?

Yerel mahkemelerin kararlarındaki her türlü olgusal veya hukuki hatalara karşı temyiz yoluna başvurulabilir. Ayrıca, bölge mahkemesi temyizi incelerken, tarafların temyizlerinde yer almasa bile, kararda tespit ettiği olgusal veya hukuki hataları dikkate alır.

İstinaf kaç ay sürer?

Temyiz başvurusunda bulunulması halinde, kararın hukuki uygunluğu yeniden değerlendirilecek ve uyuşmazlığa bağlı olarak yeni bir karar verilecektir. İş mahkemeleri için temyiz süresi iki hafta ile sınırlıdır.

Hangi davalar istinaf edilemez?

Ceza davalarında, hapis cezalarından çevrilen para cezaları hariç olmak üzere, 3000 TL ve altındaki para cezaları için istinaf yolu kapalıdır. Beş yüz gün veya daha az para cezasını gerektiren suçlarda beraat kararlarına istinaf yolu kapalıdır.

Kesin karar istinaf edilirse ne olur?

İtiraz, kanuni süre geçtikten sonra yapılmışsa veya kesin bir hükme ilişkin ise, kararı veren mahkeme itirazın reddine karar verir ve ret kararını, 344 üncü maddeye göre ödenen masraflar da karşılanarak ilgiliye resen bildirir.

İstinaf dosyayı bozarsa ne olur?

İptal kararı, mahkemenin kararını bozar ve davayı ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine geri gönderir. İptal kararı verildiğinde, mahkemenin kararı kesinleşmez; bu, kararın henüz kesinleşmediği anlamına gelir.

Bir dosya İstinafta ne kadar bekler?

Temyiz ne zaman tamamlanır? Bölge mahkemesine gönderilen dosya 1 ila 3 yıl içinde tamamlanır. Yerel mahkemede görülen davada gerekçeli karar tutanağın ardından taraflara tebliğ edilir ve temyiz süreci başlar. Temyiz süreci içerisinde başvuru yapılmazsa dosya 2 ay içinde kesinleşir.

İstinaf genellikle ne karar verir?

İstinaf mahkemesi, hukuki incelemenin sonucu olarak mevcut durum ve olgulara dayanarak kararını verir. İstinaf mahkemesi yalnızca bir olgu mahkemesi olarak işlev görür. Kararın mutlak doğruluğu aranır. Başka bir deyişle, amaç sürecin sonunda doğru kararı vermektir.

İstinaf masrafını kim öder?

6100 sayılı Kanun’daki maddenin gerekçesi. Bu maddede, istinaf başvurusunda harç ve masrafların ödenmesine ilişkin esaslar düzenlenmiştir. Buna göre, istinaf başvurusunda bulunan kişi, başvuruyu yaparken bildirim masrafları da dahil olmak üzere gerekli harç ve masrafları ödemek zorundadır.

İstinaf kabul edilmezse ne olur?

Bölge Adliye Mahkemesinin kararına karşı istinaf başvurusu reddedilen veya İlk Derece Mahkemesinin kararı bozularak istinaf incelemesi sonucunda yeni bir karar verilmesi hâlinde aleyhine karar verilen taraf istinaf yoluna başvurma hakkına sahiptir.

Her karar İstinaf’a gider mi?

İlk derece mahkemesinin kararları genellikle temyiz edilebilir. Ancak bu kuralın istisnaları vardır. Aşağıdaki istisnalar geçerlidir: Temyiz süresini aşmayan mal meselelerindeki ilk derece mahkeme kararları kesindir ve bu kararlara karşı temyiz başvurusunda bulunulamaz.

Hangi durumlarda İstinafa gidilemez?

15.000 TL ve altındaki adli para cezalarına ilişkin mahkûmiyet kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulamaz (CMK m. 31).

Hangi kararlar istinaf edilebilir?

İlk derece mahkemesi kararlarına karşı, maddi ve usule ilişkin ihlaller, yargısal hata ve hükmün niteliği gibi pek çok farklı nedenle temyiz yoluna başvurulabilir.

Hangi cezalar İstinaf’a gider?

Temyiz başvurusu yapılmadan temyiz yapılamaz. Ancak 15 yıl veya daha fazla hapis cezası otomatik olarak temyize tabidir. Bu tür bir karara karşı temyiz başvurusu yapılmasa bile, ceza dosyası temyiz incelemesi için otomatik olarak Temyiz Mahkemesine iletilir.

Bir davanın İstinaf’a gitmesi ne demek?

Mahkeme kararına itiraz (istinaf) Başka bir deyişle, istinaf, ilk derece mahkemelerinin kararlarına karşı itiraz etmenin bir yoludur. Ancak, ilk derece mahkemelerinin tüm nihai kararları istinaf incelemesine tabi değildir.

Bir dosya İstinafta ne kadar bekler?

Temyiz ne zaman tamamlanır? Bölge mahkemesine gönderilen dosya 1 ila 3 yıl içinde tamamlanır. Yerel mahkemede görülen davada gerekçeli karar tutanağın ardından taraflara tebliğ edilir ve temyiz süreci başlar. Temyiz süreci içerisinde başvuru yapılmazsa dosya 2 ay içinde kesinleşir.

İstinaf kabul edilirse ne olur?

Temyiz Mahkemesi, temyiz inceleme süreci sırasında yeni bir karar verir. Teknik olarak, yerel mahkemenin kararını bozmak veya onaylamak mümkün değildir. Temyiz Mahkemesi, hukuk veya ceza davasını yeniden inceler ve yeni bir karar verir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Çarşı Escort